Eди Ведър, Шон Пен и Борат в чест на U2 на церемонията Kennedy Center Honors

мин. четене

Джордж Клуни и музикантите от U2 бяха сред почетените на церемония в „Кенеди център“, съобщиха АФП и АП. Престижните  отличия за култура бяха връчени в присъствието на американския президент Джо Байдън.

Всяка година центърът „Кенеди“ връчва награди на определени артисти за тяхното влияние върху американската култура. Другите отличени са певицата и автор на песни Ейми Грант, изпълнителката Гладис Найт и композиторката Таня Леон.

Джулия Робъртс, Мат Деймън, Гарт Брукс, Шон Пен, Еди Ведър, Шерил Кроу бяха сред знаменитостите, които изразиха почит към отличените с музика или думи, както и няколко нетрадиционни гости, както отбелязват американските медии: Big Bird – който се качи на сцената, за да закачи Клуни, и Борат, който, както отбелязва The Guardian: "открадна шоуто".   

 

 

Саша Барон Коен  разсмя президента, съпругата му, гостите, отличените, като се прицели в бившия президент Доналд Тръмп, рапъра Кание Уест, сега известен като Ye, и антисемитизма. А U2 за него бяха MeToo. 

„Знам, че президентът на САЩ и "А" е тук“, каза Борат пред публика, включваща политици и знаменитости, по време на частта от церемонията, осветен на ирландската рок група U2. „Къде сте, г-н Тръмп?“

Докато публиката се смееше, Борат продължи: „Не изглеждате толкова добре. Къде изчезна великолепният Ви голям корем? А хубавата Ви портокалова кожа стана бледа".  И  попита дали  руският лидер Владимир Путин и невропаралитичният агент Новичок са отговорни за това.

Преди кратката пародийна версия на  With or Without You на U2 ( с променен текст: With or without Jews ) той каза: 

„Кание [Уест] се опита да се премести в Казахстан [родната страна на Борат] и ние отказахме. Той е твърде антисемит, дори за нас."

Не можем да пропуснем и изпълнението на Еди Ведър от Pearl Jam на Elevation. Певецът и филантроп Боно заедно с U2 имат 170 млн. продадени албума и бяха почетени за своите митични парчета Sunday Bloody Sunday, Desire , With or without you.   

61-годишният Джордж Клуни благодари за оказаната му почит. Клуни пристигна на церемонията в компанията са съпругата си Амал, която е адвокат, специализирал в защита на човешките права.

„Израснах в малко градче в Кентъки и никога не съм си представял, че един ден ще седя в Кенеди център. За мен е чест да бъда сред толкова много невероятни артисти“, каза Клуни в своето изявление.

А  Джулия Робъртс, дългогодишна приятелка на Клуни, го нарече „идеалната комбинация между джентълмен и знаменитост“ и не само това -  тя беше облечена в рокля, украсена с неговия образ...

 

 

Наричаната „императрица на соула“ Гладис Найт, която също получи награда на центъра „Кенеди“, каза, че е „безкрайно трогната“. 

 

 

79-годишната Таня Леон благодари за получаването на признание за по-различен тип класическа музика.  

 

 


Още по темата: