Екология по кралски: Уилям обяви носителите на Earthshot Prize

мин. четене

Британският принц Уилям приключи тридневното си посещение в САЩ с гала церемония за наградите Earthshot в петък вечер, на която говори с оптимистичен тон за разрешаването на световните проблеми с околната среда чрез "надежда, оптимизъм и спешни действия", съобщи Асошиейтед прес.

Принцът на Уелс почете покойния президент на САЩ Джон Кенеди. Уилям каза, че неговата Earthshot Prize вдъхновена от прочутата реч на Кенеди за полет до Луната от 1962 г., мобилизирала страната за изпращането на астронавти до Луната. Същото чувство за размах и спешни действия са нужни и днес за защита на околната среда, каза Уилям.

Второто годишно издание на наградите "Ъртшот" предложи премии от 1 милион британски лири (1,2 млн. щатски долара) на всеки от победителите в петте отделни категории: защита на природата, чист въздух, обновяване на океана, елиминиране на отпадъците и климатични промени. Победителите и всичките 15 финалисти ще получат подкрепа за разширяване на проектите си, за да отговорят на глобалното търсене.

Победителите, обявени на церемония в  MGM Music Hal в Бостън, са: стартъп, основан от жени, за съоръжения за изгаряне на биомаса в Африка, британска компания за производство на биоразградими опаковки от водорасли, проект за увеличаване на добива на малки ферми в Индия, техника за превръщане на въглерода от атмосферата в скала на екип от Оман и кампания на жени за създаване на ново поколение рейнджъри в Австралия от средите на местното население.

Звездният прах за бляскавото шоу добавиха Ани Ленъкс, Ели Гулдинг и дуетът Клои и Холи, които пяха на сцената в Бостън, както и Били Айлиш, която се включи дистанционно.

На церемонията бяха излъчени и видеозаписи с обръщения от естествоизпитателя Дейвид Атънбъро и актрисата Кейт Бланшет. Наградите връчиха актьорите Рами Малек, Катрин О'Хара, Шейлин Удли. 


Още по темата: